Herbestemming ‘de Cantine’

TU/e  (2012) Masterproject II


Het project Iconen van Brabant draait om het onderzoeken van belangrijke gebouwen in de provincie Brabant die in de toekomst een andere functie krijgen.


Budel-Dorplein is een klein industriedorpje in de buurt van Weert (NL) , gebouwd door de gebroeders Dor, die daar eind 19e eeuw een zinkfabriek bouwden. Centraal in het dorp gelegen liggen de oude directeurswoning, de witte villa en de Cantine, een verzamelpunt voor alle werknemers. Na analyse van het dorp is een masterplan ontwikkeld waarin de Cantine zijn centrale rol weer terugkrijgt.


In het ontwerp is geprobeerd de kwaliteiten van de Cantine te versterken. Hierbij gaat het om de geleding in de gevel te versterken en het het gebouw te openen naar zijn omgeving. Door doorbraken te maken vanuit de binnenplaats richting de omgeving wordt de openheid versterkt, maar komt de geleding in de gevel ook beter tot zijn recht. De wanden ter plaatse van de doorbraken worden uitgevoerd in een systeem van geregen bakstenen. Hierdoor behoudt het gebouw de kenmerken van de zware baksteenarchitectuur, maar ontstaat er connectie tussen de losse volumes.


© 2014 Ellen Vossebeld

               meer afbeeldingen