© 2014 Ellen Vossebeld

Streetmachines ‘een straat als een theater’

TU/e  (2011-2012) Masterproject I


Het doel van het masterproject Streetmachines was het ontwerpen van een straat. DIt heeft bij mij geresulteerd in een straat waar het gaat om zien en gezien worden.


Het eerste gedeelte van het project bestaat uit een  analyse naar de beleving van de straat in literatuur en in de praktijk. Hierbij heb ik literatuuronderzoek gedaan naar de speelsheid op straat en daarnaast heb ik het geluid op de Oude Gracht en Nieuwe Gracht in Utrecht geanalyseerd.


Aan de hand van deze analyses is het concept voortgekomen met als thema “a street as a theater”. Hierbij is geprobeerd een straat te ontwikkelen waarbij mensen zien en gezien worden. Dit wordt tot stand gebracht door bijvoorbeeld coulissewerking of de plaatsing van balkons.  Centraal in de straat gelegen is een plein gecreëerd bestaande uit een open ruimte met podium en tribune, waar mensen kunnen zitten en de omgeving observeren, of waar ze juist zelf geobserveerd kunnen worden.


Door de combinatie van elementen ontstaat een straat waarin het draait om zien en gezien worden vanuit verschillende perspectieven.

               meer afbeeldingen