© 2014 Ellen Vossebeld




Leven op kleine voetafdruk

ideeënprijsvraag (2014) wonen 2020, de uitdaging

                    i.s.m. architectuurstudio Robert Boxem

gekozen tot 1 van de 18 beste ontwerpen


Het project leven op kleine voetafdruk is tot stand gekomen naar aanleiding van de vraag van de Gemeente Borne om een duurzame woning te ontwerpen in de nieuwbouwwijk de Bornsche Maten.

Het resultaat is een woning van 154 m2 met drie slaapkamers.


De uitgangspunten voor leven op kleine voetafdruk zijn tweeledig. Enerzijds is er getracht een technisch duurzame woning te ontwerpen. Anderzijds mocht dit technische duurzaamheidsaspect geen negatieve gevolgen hebben voor de esthetische kwaliteit van de

woning.


Een groot zuidgericht dak is het vertrekpunt geweest voor het ontwerp. Het dak is bekleed met zonnepanelen en heeft een groot overstek, waardoor de zon in de zomer buiten blijft. De zuidelijke gevel heeft grote openingen, waar de noordgevel daarentegen bijna in zijn geheel gesloten is. De langwerpige vorm zorgt voor een heldere en pure plattegrond. waarbij twee assen de woning indelen.




download project ‘leven op kleine voetafdruk’